“Ineens kunnen veel dingen heel snel worden geregeld”
Als je aan Tjeerd van der Sluis, directeur van leerwerkbedrijf Leerbouwen in Groningen, en zijn collega Hendrik vraagt wat ze vooral is bijgebleven tijdens de coronalockdown dan noemen ze twee aspecten. “Creativiteit en snelheid. Het is ongelooflijk om te zien hoe creatief het brein van mensen werkt tijdens een crisis en hoe ingewikkelde, bureaucratische regelingen binnen no time kunnen worden opgezet”, zegt Tjeerd.
NOW-regeling
“Neem de NOW-regeling. Die hebben we aangevraagd bij UWV en is voor de eerste periode van drie maanden toegekend. De snelheid waarmee dit gebeurde, was indrukwekkend. Petje af voor UWV! Inmiddels hebben we een aanvraag ingediend voor NOW 2.”
Groepen
“Leerbouwen is een dynamisch bedrijf waar dagelijks verschillende kandidaten worden opgeleid voor werk in de bouwsector. Plotseling gebeurde er niets meer, zaten alle kandidaten thuis en lag alles stil. Dat was bizar”, vertelt Hendrik. “We zijn gelijk begonnen met strategieën te bedenken om, zodra het weer mogelijk was, de opleidingen op een verantwoorde manier weer te hervatten”, vervolgt Tjeerd. “Kandidaten vanuit huis begeleiden en lesgeven is voor ons geen optie. We hebben ervoor gekozen om de opleidingsgroepen te verkleinen en de lessen te spreiden over meerdere dagen. Daardoor ontstaat de noodzakelijke ruimte om onze kandidaten in de praktijkruimtes verantwoord en veilig te laten werken. Ook hebben we meteen uitgezocht hoeveel mensen maximaal in een bepaalde ruimte aanwezig kunnen zijn met inachtneming van de anderhalvemeterrichtlijn.”
Scheidingswand
Corona leverde voor de kandidaten van leerbouwen ook werk op. “Kijk, we hebben een mooie scheidingswand met glas gemaakt en bij de ingang van de kantine geplaatst waardoor we de in- en uitstroom van onze medewerkers in deze ruimte kunnen reguleren”, laat Tjeerd zien. “Overal hebben we anderhalve meterlijnen op de vloer aangebracht en geven pijlen op de muren aan welke looprichting je moet volgen. Ook staan op diverse plekken de nodige desinfecteermiddelen.”
Gewoontes
“De lastigste factor is de mens”, geeft Tjeerd aan. “Je kan het gebouw nog zo coronaproof maken als je wilt, uiteindelijk gaat het er om hoe we als mensen met elkaar en de maatregelen omgaan. Natuurlijk spelen gewoontes en onschuld een belangrijke rol. Hoe vaak hoor ik niet: ‘Hey moi, tijd niet gezien, joh.’ Tjeerd maakt een schouderklopgebaar. “Niets is menselijker dan dat. Laatst probeerde één van onze kandidaten een boorkop door te zagen. Zo’n boorkop is ontzettend hard, dus dat is natuurlijk razend interessant om te zien. Drie man stonden er met hun neus bovenop. Je moet blijven instrueren dat afstand houden belangrijk is. Voor hun eigen gezondheid en voor die van anderen. Dat moet je soms tot in den treure blijven herhalen.”
Bedrijfsvoering
Tjeerd is duidelijk over corona: “Er is weinig leuks aan, het is verschrikkelijk. De crisis heeft er wel voor gezorgd dat we anders met elkaar omgaan, zowel binnen als buiten onze organisatie. Je houdt ineens je bedrijfsvoering tegen het licht, je communiceert anders. Als je bijvoorbeeld iets moet bestellen, dan deed je dat voorheen op een soort automatische piloot, op een zakelijke manier. Nu vraag je degene aan de andere kant van de lijn hoe het met hem of haar gaat. Het is allemaal niet meer vanzelfsprekend. Goede, menselijke communicatie is essentieel geworden. Zo hou je iedereen betrokken bij je bedrijf. Laat ze meedenken en wees geïnteresseerd. Alleen met z’n allen kunnen we er iets van maken.”