De Bus op Oost

“Het begon een jaar geleden”, zegt Annette Jensma-Bliek. “Ik riep (een beetje uit frustratie): geef mij een bus en ik ga in een wijk staan waar veel mensen hulp nodig hebben. Kijken hoe ik die mensen met een klein beetje hulp verder op weg kan helpen.”

Met dit idee heb ik Jan Feenstra benaderd. Jan zocht een manier om op een toegankelijke manier met mensen te praten die perspectief nodig hebben. Om te horen wat er goed gaat en wat er verbeterd kan worden in Leeuwarden Oost.

En nu een jaar verder is “De Bus op Oost” actief

Wekelijks staan we als pilot in de wijk Bilgaard. We stellen de mensen maar twee vragen; “Hoe gaat het met je en waar kunnen we je mee helpen?”

De bewoners in Oost weten ons te vinden. We hebben al ruim 100 flyers uitgedeeld en bijna evenveel mensen gesproken. Eerlijk, we hebben de hulpvraag onderschat! Mooie en verdrietige verhalen hebben we gehoord.

Er zijn zelfs al een aantal concrete acties uitgevoerd:

  • Twee mensen die morgen al aan het werk kunnen en willen;
  • Iemand die we in contact hebben kunnen brengen om een lang openstaande vraag beantwoord te krijgen;
  • Een afspraak met iemand die al heel veel jaren zelf vanuit haar uitkeringspositie vele tientallen mensen per week helpt. Daar graag wat meer ondersteuning bij zou willen maar moeilijk de juiste hulp vindt;
  • Iemand we in contact hebben gebracht met een energiecoach;
  • Maar ook iemand die zo eenzaam is, dat hij van zichzelf elke woensdag boodschappen moet gaan doen om mensen te zien en die het fijn vind om ons daar elke week even te treffen en gedag te zeggen.

De verhalen gaan onder je huid zitten

Maar hoe mooi is het dat je mensen weer een eindje op weg kunt helpen. We zijn nu al stiekem een beetje trots op wat we al hebben neergezet en vol vertrouwen staan we elke woensdag van 11.00 tot 14.00 uur in Bilgaard. “Hoe gaat het met je en waar kan ik je mee helpen?”

Meer informatie: Annette Bliek

Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op