Elsina Zwittink: nieuwe regiocoördinator VSO-PRO

Sinds 1 november 2021 is Elsina Zwittink onze nieuwe regiocoördinator VSO-PRO. Wie is ze en wat beweegt haar? We laten Elsina aan het woord:

"Ik zie deze jongeren als mijn inspiratiebron en heb als ultieme doel dat ze allemaal uitstromen met een baan. Het zijn de gouden handjes van onze maatschappij die, tegelijkertijd ondersteuning nodig hebben van die maatschappij. Maar ze zijn niet hulpbehoevend en daarom vind ik een dagbestedingsplek vaak niet passend. Ze hebben recht op een gevoel van eigenwaarde die ontstaat bij het hebben van een baan met collega’s, waar ze zich bij op kunnen trekken en met wie ze op vrijdagmiddag de week kunnen afsluiten. De ondersteuning daarbij kan helpen de baan te behouden of juist een andere werkplek te vinden. Werken bij verschillende werkgevers kan deze jongeren juist de ontwikkeling geven die studerende jongeren met bijbaantjes en op stages hebben.

In mijn werk als leerplichtambtenaar heb ik veel verschillende jongeren gesproken en ze geven allemaal soortgelijk antwoord als je ze vraagt wat ze in de toekomst willen: ‘Een goede baan met salaris, een goede relatie en een mooi huis”. Niemand heeft mij ooit geantwoord aan de zijkant te willen staan, dat ze op een dagbestedingsplek geplaatst willen worden of dat ze willen leven van een uitkering. En toch is er een groep jongeren die dat overkomt. Ik wil graag helpen dat te voorkomen.

Landelijk worden er 35 regiocoördinatoren benoemd die allemaal binnen hun eigen arbeidsmarktregio opereren. Gelukkig zijn we met elkaar verbonden want de opgave die we hebben is niet een makkelijke. We willen organiseren dat alle VSO en PRO scholen zijn aangesloten op landelijke ontwikkelingen en op de regionale netwerken. Dat ze dus direct op de hoogte zijn van nieuwe mogelijkheden en kansen, maar ook dat de scholen kunnen meepraten aan de verschillende tafels. Als je het bijvoorbeeld hebt over jeugdwerkeloosheid staan deze jongeren vooraan (helaas) en deze scholen horen dan ook vooraan te staan bij eventuele werkgelegenheidsprojecten.

Mijn ambitie is om spin in het web te zijn voor de VSO en PRO scholen in Friesland. Dat ik hen vertegenwoordig op verschillende plekken en pleitbezorger mag zijn van deze jongeren. Dit kan ik natuurlijk niet alleen en ik ben dan ook blij met iedereen die mij voorziet van ondersteuning, input en nieuwe inzichten. Voel je je nu geroepen om hieraan bij te dragen en wil je graag contact, ik hoor graag van je!" 

Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op