Succesvol Leeuwarder project 'Groen Werkt!'

Met ‘Groen Werkt!’ worden werkloze kandidaten begeleid naar een betaalde baan als monteur installatietechniek. Hiervoor volgen zij de BBL-opleiding  monteur werktuigbouwkundige installaties niveau 2. Samen met ROC Friese Poort en het bedrijfsleven is gemeente Leeuwarden in 2017 met ‘Groen werkt!’ gestart als onderdeel van het project ‘Groen werkt voor iedereen!’.

Fase 1 - Op zoek naar deelnemers en werkgevers

In mei 2017 is de gemeente Leeuwarden gestart met het benaderen van uitkeringsgerechtigden die belangstelling hadden voor ‘Groen werkt!’. Daarnaast is er een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor Friese bedrijven die werkplekken beschikbaar wilden stellen én ook de intentie hadden om de deelnemers tijdens de opleiding een BBL-arbeidsovereenkomst te geven.

De kandidaten die zich hadden aangemeld zijn bij het TalentCentrum Fryslân (TCF) van de gemeente Leeuwarden gescreend op hun motivatie, persoonlijke vaardigheden en competenties. Dit heeft geresulteerd in een aantal afvallers maar vooral in een grote groep van 14 deelnemers  die konden starten in het traject ‘Groen werkt!’.

Fase 2 - Weer naar school

Na de zomervakantie zijn de deelnemers bij het TCF aan de slag gegaan met een programma van 4 weken, gericht op het kennismaken met het werken in de installatietechniek. Gereedschapskennis en het opdoen van de eerste praktische vakvaardigheden, zoals leidingwerk buigen en werkstukken maken met hulp van technische tekeningen, stonden hierbij centraal. Daarnaast hebben de deelnemers hun VCA diploma gehaald.

In deze periode hebben de accountmanagers en jobcoaches  van Sociale Zaken Leeuwarden samengewerkt met ROC Friese Poort om de deelnemers en de bedrijven aan elkaar te koppelen en te begeleiden.

In oktober zijn de deelnemers gestart met hun tweejarige opleiding. Hierbij krijgen ze elke maandag les van ervaren en kundige docenten van ROC Friese Poort. Als aanvulling hierop kregen de deelnemers extra praktijkoefeningen om het personeel van de beoogd werkgever zo snel en zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.

Trots op groei

Het was prachtig om te zien dat steeds meer deelnemers in hun bedrijfskleding op de lesdagen het klaslokaal binnen kwamen. Je kon merken dat ze trots waren op waar ze mee bezig waren! Het eindresultaat van ‘Groen werkt!’ was dat alle deelnemers aan het werk mochten bij één van de deelnemende bedrijven. Dit betekent dat er momenteel 14 deelnemers actief zijn binnen het project en hopelijk in 2019 hun opleiding afronden. Wij wensen hen een mooie werkzame toekomst toe binnen de installatiebranche!

Deelnemende bedrijven: Pranger-Rosier installaties, Bouma Technisch Installatiebedrijf, Energieservice Friesland, Koninklijke Damstra installatietechniek B.V, Breman installatiegroep, P. de Vries Installatietechnieken B.V., Zonderland B.V, Manpower, Almex Group, Tieluk B.V. en Hoekstra Suwald B.V. 

Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op