Tien-weekse cursus Gistdeegproducten

Eerder dit jaar (2021) zijn vier kandidaten uit gemeente Leeuwarden gestart met de cursus Gistdeegproducten. Deze bleek erg succesvol; drie van de vier kandidaten hebben na de opleiding namelijk een baan gevonden bij Bakkerij Kamstra (Wolvega), De Bakkers van Verloop (Heerenveen) en Van der Kloet (Franeker).

Tweede cursus start eind oktober

Na het succes van de eerste ronde start de tweede groep van 10-12 kandidaten eind oktober 2021. De theorie wordt verzorgd door de bakkerijafdeling van het Friesland College in Leeuwarden. In de tienweekse cursus wordt de deelnemers de basis van het brood bakken geleerd. Naast de theorie lopen de deelnemers 3-4 dagen per week stage. Waaruit bestaat een brood, hoe maak je het, op welke aspecten beoordeel je een brood? Over deze basiskennis beschikt niet iedereen. Met name zij-instromers, maar ook werknemers die een opfriscursus kunnen gebruiken, zijn welkom op de training.

Van grootbrood tot croissants

Tijdens de cursus komen alle basisproducten aan de orde: klein- en grootbrood, gevuld en ongevuld. Daarnaast komt luxe gerezen degen, zoals croissants en focaccia’s aan bod. De cursus is perfect voor mensen die net komen kijken in de bakkerij en die hier graag in verder willen. Maar ook voor werknemers afkomstig uit de horeca, die op zoek zijn naar een andere uitdaging maar toch met voeding willen blijven werken, is deze training uitermate geschikt.

Het lesmateriaal ligt momenteel ter inzage bij een aantal aangesloten bakkers. Zij beoordelen de inhoud onder andere op een goede verhouding van theorie en praktijk. Het idee is om de cursus te koppelen aan stageplekken, met mogelijk een betaalde baan tot gevolg. 

Onderstaande bedrijven zitten allemaal bij het Bakery Sweets Center en hebben een vestiging in Friesland of zijn vanuit Friesland goed te bereizen. Er wordt per kandidaat gekeken wat de beste stageplek is.

  • Dijkstra’s broodspecialiteiten (Leeuwarden)
  • Royal Steensma - Bakery Ingrediënts (Leeuwarden, Franeker)
  • Borgesius - Brood, specialiteiten en patisserie (Leeuwarden)
  • Goedhart - Brood, specialiteiten en patisserie (Leeuwarden, Emmeloord)
  • Nielsen-Massey - Pure and Sustainable (Leeuwarden)
  • Van der Meulen - de Meesterbakkers (Hallum)
  • Helwa Wafelbakkerij (Hallum)
  • Hellema - A Family Baking tradition since 1861 (Hallum)
  • De Korenbloem Schaafsma - Patisserie - Chocolaterie – Café (Franeker/Sneek)
  • Van der Kloet - De Echte Bakker (Franeker)

Meer informatie: Alex Tabak

Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op