De Pleats - Geesje Duursma

Geesje Duursma, eigenaresse van restaurant De Pleats in Burgum, is inclusief ondernemer. En daar staat ze met hart en ziel achter. “Het zou een logisch gegeven moeten zijn, maar de realiteit is dat er op mensen met afstand tot de arbeidsmarkt labeltjes geplakt worden”, vertelt de 47-jarige horeca-onderneemster.

Duursma studeerde bedrijfseconomie, voor ze eigenaresse werd van De Pleats in Burgum. Ze is getrouwd en heeft twee zoons. Eén van hen is autistisch. Ze wil dezelfde kansen voor hem als die ieder ander krijgt. Maar ze ziet ook dat dit niet vanzelfsprekend is. “Er leven veel vooroordelen en verkeerde beelden over autisme. Ook mensen met autisme hebben talenten. Bovendien zie je niet aan de buitenkant wat er zich in hun hoofd afspeelt. ”

Duursma onderneemt inclusief. Dit houdt in dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden ingezet. Ze heeft vijftig medewerkers in dienst, waarvan acht autistisch zijn. Ondanks dat horeca een stressvolle werkomgeving is, draaien deze acht medewerkers op alle diensten mee: bar, keuken, facilitair, catering. De Pleats staat bij scholen en gemeenten bekend als locatie waar een plek is voor mensen met autisme. Samenwerken met gemeenten en het UWV vindt de onderneemster nog een uitdaging. “Ik doe zaken met 5 gemeentes en heb ook 5 verschillende jobcoaches over de vloer. Dat zou gemakkelijker kunnen.”

Voor de winst moet je niet inclusief ondernemen, zegt Duursma. “Nee, inclusief ondernemen levert een andere winst dan financiële winst. Een leuk team, positieve werksfeer en blije medewerkers (met en zonder handicap)”. Ze wil andere ondernemers op het hart drukken: “Zonde, jullie missen een grote kans! Ondernemen is meer dan geld verdienen.”

Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op