Hout Werkt

startdatum opleiding: 4 september 2023aantal deelnemers:25successvol afgerond:certificaat

Overweeg jij een carrièreswitch en heb jij een voorliefde voor hout? Dan heeft Technopark een op jou afgestemd omscholingstraject richting de timmerindustrie. Hieronder een filmpje waarin het omscholingstraject Hout Werkt wordt uitgelegd.

Wat kan je verwachten
Technopark biedt jou graag de kans om je om te laten scholen richting de timmerindustrie. Maar wat is de timmerindustrie nou precies? De branche ‘timmerindustrie’ maakt kozijnen, deuren, trappen, houtskelet- en dakelementen en overig geveltimmerwerk. Deze producten zijn bestemd voor de bouw. Het bouwen van woningen gebeurt steeds meer prefab en het werk verplaatst zich steeds meer van buiten naar binnen. In de timmerfabrieken worden tegenwoordig complete woningen in onderdelen gemaakt. De meest voorkomende beroepen zijn houtskeletbouwer en montagemedewerker.

Het werk als houtskeletbouwer of montagemedewerker leer je niet in één dag. Daarvoor is het omscholingstraject Hout Werkt van Technopark in het leven geroepen. Tijdens dit traject leer jij in ongeveer 3 maanden de basisbeginselen van het houtbewerken in de werkplaats van Technopark in Heerenveen. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met machines, handgereedschap en tekeninglezen. Na dit traject zoekt Technopark een geschikte betaalde baan voor jou bij jou in de buurt.

Het omscholingstraject bestaat uit 3 delen:

 1. Voortraject
  • Aanmelding
  • Kennismakingsgesprek
  • Praktijkdag / testdag
 2. Omscholingstraject
  • Oriëntatiedeel: aan de hand van het werken met handgereedschap en elektrisch (hand)gereedschap leer je de basisvaardigheden van het werken met hout.
  • Specialisatiedeel: het accent in het specialisatiedeel richt zich op houtskeletbouw, montage/werkplaats timmeren of machinaal houtbewerken. Dit hangt af van jouw interesse, talent en waar de vraag op de arbeidsmarkt in jouw regio ligt.
 3. Stage en afronding
  • In deze fase ga je 3 weken op stage om dat wat jij geleerd hebt in de praktijk toe te passen.

Voorwaarden

 • Je hebt een opleidingsniveau vergelijkbaar met of gelijk aan VMBO bb/kb of hoger;
 • Je beheerst de Nederlandse taal passief en actief;
 • De meest belangrijke voorwaarde: affiniteit met houtbewerking!

Ontvang je nu een uitkering dan mag je de opleiding met behoud van uitkering volgen zonder sollicitatieplicht.

Diploma of certificaat?
Branche-certificaat.

Startdatum
Flexibel

Locatie
Leerwerkplaats Technopark, Skrynmakker 1 in Heerenveen. 8:00 - 16:30 uur, vijf dagen per week.

Meld je meteen aan

Meer informatie: Miranda de With of Arjen Coppen.

Wij helpen u graag!

Neem contact met ons op